luni, 6 ianuarie 2014

Medierea si scopul acesteia in viata de zi cu zi !

Ce este medierea?
Medierea este procesul in care o parte neutra, numita si parte terta, intervine in conflictul dintre doua parti si le ofera reconsiliere. Medierea este o metoda foarte buna de a rezolva majoritatea disputelor, inafara de cele criminale. Mediatorul ofera persoanelor in cauza, posibilitatea de a discuta despre problemele interpersonale, care nu se cred a fi parte din disputa.
Meditatie vs litigiu
Litigiul, sau un proces, este mult mai costisitor decat o sedinta de mediere. Acest lucru se intampla deoarece in litigiu, treceri prin momente in care trebuie sa descoperiti si sa adunati anumite probe si informatii despre caz, ceea ce poate fi foarte costisitor. Mediatorul, lasa decizia cazului in mana celor doua parti, in comparatie cu un proces in care judecatorul ia decizia finala. In acest caz, partile pot pica de acord asupra unei decizii care sa multumeasca amandoua parti, in timp ce la tribunal, acest lucru nu este posibil. Meditatia este un proces privat in care partile implicate nu sunt nevoite sa dezvaluie informatii publicului larg, daca nu vor acest lucru. Cand vine vorba de un proces la un tribunal, acolo este o regula care te obliga sa spui totul despre acel caz, public.
Meditatie vs arbitraj
Un arbitraj, cum ar fi un caz urmarit de un judecator, asculta amandoua parti si ia o decizie legala in privinta acelui caz. Arbitrarea, care este folosita de multa vreme in diverse probleme, seamana cu un proces intr-un tribunal, cu martori si probe. Medierea nu are multe din formalitatile pe care un cadru de arbitraj sau un tribunal le cer.
Dezavantajele meditatiei
Cu toate ca meditatia are un numar considerabil de avantaje, sunt si cateva dezavantaje in acest proces. In primul rand, cum meditatia nu este ceva public si nu are reguli atat de stricte, unele dovezi pot fi ascunse de una din partile incluse in proces. Al doilea dezavantaj este ca amandoua parti care participa la proces, sunt egale in putere. In cazul in care una din parti este prea pasiva, sau in cazul in care una din parti a fost abuziva, mediatorul nu poate afirma drepturile partii vatamate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu